Inträde till Halmmuseet är 5 euro för vuxna och 2 euro för barn. Inträdet inkluderar guidning. 

Unikt halmmuseum på Postbacken

Det gemytliga halmmuseet på Postbacken ger en inblick i hur halmarbete går till både i dag och för hundra år sedan. Utställt finns också prydnadsföremål som tillverkades för att säljas i butiker i Borgå och Helsingfors.

Museet grundades av Postbackens garantiförening år 1983. Utställningen har sammanställts av Illbyborna Gusti Vaselius och Gunnel Busk. 

Halm användes förr i tiden för att tillverka bruksföremål. Halmflätning hörde till sådana sysslor som många kunde och blev speciellt populär i Illby. Flätningen hämtade det dagliga brödet till bordet för många familjer.

Halmflätningen skedde vintertid och det sägs att folk samlades om kvällarna för att berätta spökhistorier för att hålla fläterskorna vakna.

Barnen hjälpte till

Barnen hjälpte också till med flätandet. I 7-8 års ålder de blev tillräckligt skickliga så att man kunde börja sälja deras produkter. Då arbetade de enligt prestation och skulle åstadkomma minst 25 alnar per dag, dvs omkring 15 meter. De skickligaste fläterskorna tjänade omkring 70-80 penni per dag under vintermånaderna.

Som råmaterial använde man råghalm vilken skördades omkring midsommar då rågen ännu var grön. Man använde sig av råg eftersom mellanrummet mellan noderna är långt och för att det är ett relativt mjukt material att arbeta med.

Den färska rågen torkades i solen, blektes med svavel och sorterades sedan efter grovlek. Halmstråna flätades till över 30 meter långa flätor. Bredden på flätorna varierade enligt mönster och i början av 1900-talet fanns det omkring 40 olika mönster.

Halmhattsfabriken i Borgå

Flätorna skickades till halmhattsfabriken i Borgå. Staden var vid sekelskiftet ett centrum för halmindustrin i Finland och fabriken verkade mellan åren 1890-1928. Man sålde halmhattar till bland annat St Petersburg och Viborg där förnäma damer gick omkring med Illbyhalm på sina huvuden.

I början av 1900-talet producerades omkring 20 000 halmhattar per år. Hattarna blev omoderna på 20-talet och fabriken lades då ned. Efter detta var det i stort sett slut med halmflätande för vinning i Illby.

Kvinnorna på backen började skapa annat än halmflätor av halmen och på 1940-talet började en affär i Helsingfors köpa julprydnader, korgar, dukar, underlägg och andra föremål från Illby.Man sålde även korgar på Borgå torg och ännu på 80-talet såldes prydnadsföremål av halm i handarbetsaffären Hemtrevnad som fanns i Borgå.

Källa; Det händer på Postbacken, utgivare Postbackens garantiförening r.f.

 

 

.