Vem är nästa gästkonstnär på Postbacken

Postbacken har inrättat från och med 2014 ett sommarresidens för en konstnär eller hantverkare på den gemytliga gården Lindnäs som ingår i bebyggelsen på museiområdet. 

Gästkonstnären ska vara villig att hjälpa till med arrangemangen kring utställningen och gärna hålla en kurs i den hantverks-/konstform hen representerar.

Gästkonstnären utses av styrelsen i Postbackens Garantiförening på basen av ansökan med portfolio. Ansökan ska vara styrelsen tillhanda senast 5.2 2017 för sommaren 2017. 

Gästkonstnär för sommaren 2016 var Iida Vanttaja och sommaren 2015 Laura Pajarinen som tillverkar smycken och andra verk med hjälp av makraméteknik.

Postbackens första gästkonstnär var Paavo Halonen år 2014.

 

                   

             

 

        

Under sommarmånaderna 2014 bodde Paavo Halonen som den första residenten på gården Lindnäs på Postbacken. Halonen är bildkonstnär, skulptör och formgivare, hemma från Helsingfors. Så här beskriver Halonen sin upplevelse av Postbacken som miljö: ”Som bildkonstnär använder jag mig av gamla bruksföremål i kombination med folklore och folkloristik när jag skapar. När jag såg alla byggnader och de otaliga föremål kändes det som att öppna en skattkista utan botten”.

Inspirationen hämtar Halonen från berättelser, historia och gamla saker. Halonen bygger sin konst av övergivna föremål eller grejer han har hittat på loppmarknader. Han kombinerar olika material och tekniker på ett snillrikt sätt. Konstverken blir till levande väsen med egna karaktärer och nya historier uppstår, färdiga att berättas.

Halonen arrangerade en utställning i en av bodarna på backen. En annan bod gjordes om till verkstad dit också besökare kunde titta in. Flera konstföremål placerades ut i museibyggnaderna och gav en intressant dimension till de gamla genuina bruksföremålen och interiörerna. 

Vernissage hölls lördagen den 28.6 och därefter var utställningen öppen ända fram till den 6-7.9 då Lindnäs för första gången deltog i Konstrundan. Halonen höll pop-up cafe på gården Lindnäs och guidade besökare under Konstrundan.

Halonen påbörjade även sitt arbete med en julbok som kommer ut på förlaget Schildts & Söderström. Efter att ha sett Postbackens unika miljö kommer bokens bildmaterial att bestå av stugornas interiörer och inredningsdetaljer. Julboken är ett samarbete med författare Antti Kauppinen och fotograf Ulla Kokki. Boken kommer ut år 2015.

Halonen jobbar som bäst som grafisk designer för Marimekko. Mönstret Pop som är en av Marimekkos vårnyheter har ritats av Halonen. Han har även ritat mönstret Ursula.

Halonen har hållit 15 egna utställningar och deltagit i över 30 gemensamma utställningar.